Ахмед Осман и Ергюнал Сабри са тазгодишните носители на „Спортист на годината”

21.12.2019

270 Преглеждания

0 Коментар

Ахмед Осман и Ергюнал Сабри са тазгодишните носители на „Спортист на годината”

“Спортист на 2019 година” в категория „Мъже и жени” стана футболистът Ахмед Осман, а европейският шампион по бокс при юношите Ергюнал Сабри спечели за трети път отличието „Спортист на годината” в община Кърджали. Имената на победителите бяха обявени на официална церемония, която се проведе в Дома на културата.Присъстваха спортисти, треньори, спортни деятели, приятели и близки на номинираните.Гости на церемонията бяха кметът инж. Хасан Азис, заместник – кметът Веселина Тихомирова, председателят на ПК по младежки дейности и спорт към Общински съвет Кърджали Алтънай Халил и членове на комисията, общинският съветник Милко Багдасаров, председател на ВК„Арда”. Наградите на победителите връчи кметът инж. Хасан Азис и пожела нови спортни върхове.„С всяка изминала година Кърджали става фактор в спорта не само в страната, но и извън България. Тази вечер с изключителна радост и гордост заставам пред вас, победители в спортни състезания, турнири и първенства. 2019 година ще се запомни като годината на нови спортни победи. Имаме европейски титли и след 100 години Футболен клуб „Арда 1924“ вече е член на Първа лига ”, каза кметът инж. Хасан Азис и благодари за усилията на спортистите и техните треньори за успешната спортна година.„Нека следващата година бъде шампионска, защото през 2020 за втори път ще бъде обявен „Спортист на десетилетието”, допълни градоначалникът. По време на церемонията бе припомнено, че община Кърджали отделя средства, включително от собствени приходи, за развитието на спорта и изграждането и обогатяването на спортната инфраструктура в общината.Община Кърджали заделя по над 800 000 лева за спорт годишно, от тях 300 000 отиват за финансиране на клубовете, а 580 000 за поддръжката на спортната база. 30 000 лв. се насочват за спортни мероприятия от календара на общината. В момента на територията на общината има 30 спортни клуба с 36 треньори в различни видове спорт. Те повишават спортната подготовка на над 1000 спортисти от 7 до 45 годишна възраст.

Общо 20 спортисти бяха номинирани от 12 вида спорт през 2019 г. за конкурса „Спортист на годината”. Те бяха в две възрастови категории – „Мъже и жени” и „Юноши и девойки”. В първата са включени 11 състезатели, а във втората 9. За пета поредна година община Кърджали присъди специална статуетка на победителите, изработена от скулптора Емил Пенчев.

Спортист на 2019 година, в категория „Мъже и жени”, стана футболистът Ахмед Осман, който вкара най-важния гол в историята на кърджалийския футбол. С негово попадение „Арда 1924“ след мач срещу „Септември“ вече е член на Първа лига.
Класираните от второ до пето място бяха наградени с плакети. Това са Емил Емилов – водомоторен спорт, Мехмед Чакъров – бокс, Емилия Стоянова – канадска бора и Невен Нешев – волейбол.

Европейският шампион по бокс при юношите Ергюнал Сабри спечели за трети път отличието Спортист на годината в община Кърджали

Класираните от второ до пето място бяха наградени също с плакети. Това са – Манол Янев – волейбол, Галин Урумов- кану – каяк, Емирджан Дурали – кану – каяк, Мила Авренлиева – водна топка

Номинираните, които не попаднаха в петорките, получиха грамоти.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ