В Кърджали връчиха приза „Мултикултурният човек” за 2018

26.05.2018

304 Преглеждания

0 Коментар

В Кърджали връчиха приза „Мултикултурният човек” за 2018

Скулпторът Зиятин Нуриев и художничката Кина Бъговска са тазгодишните носителите на приза „Мултикултурният човек”. Наградата е учредена през 2013 г. и се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос за развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст”, припомни Радост Николаева от Арт движение „Кръг”, организатор на инициативата. На официална церемония в Арт галерия Кръг присъстваха председателят на Дружеството на художниците Владимир Чукич, депутатът Адлен Шевкед, зам.-кметът Веселина Тихомирова, досегашни носители на приза – отец Петър Гарена и краеведът Минчо Гумаров. Статуетките връчи кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. На Кина Бъговска стана чрез осъществена скайп-връзка на живо между Кърджали и Чикаго. Тя сподели, че никога не е късала връзката с родния край и България. В момента с нейно съдействие творби на 11 творци от международните програми в Дъждовница и на 10 кърджалийски художници са изложени в АРК галерия в Чикаго..” В Кърджали се случва нещо уникално, което е в центъра на вниманието на кърджалийската културна общественост. И това става чрез изкуството”, каза кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и поздрави тазгодишните носители на наградата.По думите на градоначалника мултикултуризма предполага не рамкиране, а събаряне на всички граници, един по-широк поглед върху света, върху човешките ценности и човешките отношения. „В последните години се опитваме да налагаме в Кърджали – моделът Кърджали – столица на толерантността на Балканите. В лицето и на двамата творци – Кина Бъговска и Зиятин Нуриев, имаме изключителни представители на представата ми за мултикултурния човек, които в своята си дейност са прескочили тези граници и по света налагат името на Кърджали”, каза инж.Азис.

„Всички награди са много хубави. За мен тази награда е вид признание от хората от моя град, за което аз съм им безкрайно благодарен. Въпреки, че от доста време ме няма тук, това означава, че не са ме забравили, както и аз тях“, сподели след награждаването Зиятин Нуриев. Наградените бяха поздравени и от председателя на Дружеството на художниците Владимир Чукич и от досегашните носители на приза отец Петър и краеведът Минчо Гумаров.

Кина Бъговска е номинирана за наградата „Мултикултурният човек” за нейния безспорен принос за изграждане на културни мостове между творците и гражданските организации от България и САЩ и за подкрепата й за българските каузи в Чикаго. Художничката е родена в Момчилград, но от 2000 г. живее в Чикаго. През 2002 г. изографисва дванадесетте икони на Апостолския фриз в Българската православна църква „Св. Иван Рилски Чудотворец” в Чикаго, а през 2013 г. Държавната агенция за българите в чужбина й връчва медал „Иван Вазов” и я номинира за „Българка на годината”. През 2017г. Бъговска е жената-мост между арт движение „Кръг” и AРК галерията в Чикаго, в резултат на което 9 американски художници работиха през лятото на 2017г. по свои проекти в село Дъждовница и участваха в няколко изложби в Кърджали.

Другият носител на приза е художникът и скулптор Зиятин Нуриев от Истанбул. Творецът със световна известност е роден в близкото до Кърджали село Мост. Проникновеността и иновативността на Зиятин Нуриев го нареждат сред най-талантливите български скулптори с международно признание. Той получава приза „Мултикултурният човек” за неговия принос за изграждане на културни мостове на Балканите и между Балканите и Европа. Завършва Художествена академия в София, до 1990 г. твори в България, а след това – в Истанбул, където и в момента преподава „Скулптура” във Факултета по изящни изкуства в университета „Мармара”.Творчеството на Зиятин Нуриев е съчетание на древност и съвременност, негови творби са представяни в много големи галерии, носител е и на много награди. През 2016 г. в София показва първата си ретроспективна изложба „Ретроспектива”, с която по – късно гостува и в Кърджали. Негова е „Лирата на Орфей”, един от новите символи на Кърджали, която всеки ден посреща и изпраща пътниците от автогарата в града край Арда.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ