В село Енчец се проведе второто издание на Празника на мекицата

25.10.2017

417 Преглеждания

0 Коментар

В село Енчец се проведе второто издание на Празника на мекицата

Днес в село Енчец се проведе второто издание на Празника на мекицата, организирано от Детска градина „Снежанка”. Той вече си има и мото, а то е „Мъдростта ни обедини”, обяви при откриването на празника директорът на детското заведение Поля Станкова. В тази връзка тя предложи на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, който бе специален гост на празника, село Енчец и детската градина да бъдат обявени за столица на мъдростта, тъй както Кърджали е обявен за столица на толерантността в България.
Освен кърджалийският градоначалник и неговата заместничка Веселина Тихомирова, гости на Празника на мекицата бяха заместник-областният управител Севда Камбурова, председателят на постоянната комисия по образование в Общинския съвет Георги Кючуков, председателят на Ротари клуб Кърджали Бахар Палова, кметове на 11 села от район Енчец и разбира се кметът на средищното населено място Юксел Бекир, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” в общината Шерин Сюлейман, експертът Венета Бошняшка. В празника участваха и почти всички директори на детски заведения от Кърджали и района.
В двора на детската градина бяха разположени маси-щандове с изложени мекици и други тестени вкусотии, направени от сръчните ръце на домакини от 11 села в района на Енчец. Мекици се пържеха и на живо от домакините в градината, а в това занимание се включи и кметът инж. Хасан Азис, който показа завидни умения при подготовката и пърженето на мекиците.
Преди децата от Детска градина „Снежанка” да представят специално подготвената за Празника на мекицата програма, участниците в него бяха поздравени от заместник-областния управител Севда Камбурова и кметът инж. Хасан Азис. В своето приветствие кърджалийският градоначалник адмирира мотото на Празника на мекицата „Мъдростта ни обедини”. „Мъдростта трябва да ни съпътства, независимо кой какъв е, къде е, на каква служба е. Защото мъдростта е онова, което ни прави по-толерантни и единни и нека с тази мъдрост да „захраним” и нашите деца”, каза инж. Хасан Азис.
Последваха чудесните танцови композиции на децата от Детска градина „Снежанка” и техни каки и батковци от Народно читалище „Изгрев” под ритмите на популярни български изпълнители като Лили Иванова, Георги Христов, Росица Кирилова, Миро. Темата на всички танци беше свързана с любовта, а самите изпълнения очароваха публиката, която бурно аплодира малчуганите. Като награда децата получиха награда от кмета инж. Хасан Азис – детски строители и книжки. След което директорът на детското заведение Поля Станкова обяви конкурс за най-вкусна мекица. Сформира се 7-членно жури, за да оцени вкусотиите, в което участваха кметът инж. Хасан Азис, директори на градини, родители на деца от ДГ „Снежанка”. Всички участници бяха победители и получиха специално подготвените за конкурса награди.
По време на Празника на мекицата в ДГ „Снежанка” импровизирано се роди и идеята той да прерасне в селищен празник „Фестивал на мекицата”.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ