Гвардейци и духов оркестър начело на празничното шествие на 24 май в Кърджали

24.05.2018

254 Преглеждания

0 Коментар

Гвардейци и духов оркестър начело на празничното шествие на 24 май в Кърджали

С шествие на представителни блокове от всички учебни заведения започна Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май в Кърджали. След края на школските тържества, ученици, учители и родители се събраха пред Дома на културата, от където тръгна общоградското шествие. Празничната колона предвождана от Гвардейския отряд при ГПЧЕ ”Христо Ботев”, мажоретен състав към СУ”Отец Паисий” и градския духов оркестър, премина по централния бул.„България” под аплодисментите на стотици кърджалийци.
Тържественият ритуал по повод празника се състоя в Градската градина пред Паметника на освободителите. В него участваха кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис, председателят на НС Цвета Караянчева, депутатът Адлен Шевкед, областният управител Никола Чанев, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, омбудсманът Расим Муса, началникът на Регионалното управление на образованието Гроздан Колев, енорийският свещеник отец Петър Гарена, районният мюфтия Бейхан Мехмед.Начало на празничният ритуал дадоха сборна формация с на химна ”Върви, народе възродени”, а гвардейският отряд и мажоретният състав представиха свои танцови композиции. В знак на признателност към делото на солунските братя най –малките представители на подрастващото поколение поднесоха цветя пред Паметника на Освободителите.
По случай празника приветствено слово произнесе кметът инж. Хасан Азис.

„24 май не е само най – светлият български празник, а и на – необикновения български ден, единственият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий. Ден, през който вървим в една посока, след величествения и могъщ химн на Словото. Радостен съм да ви приветствам на най – красивия,най- емоционалния, най – чистия празник, празник, който е дълбоко скътан в сърцето на всеки един от нас, където и да се намира той”, с тези думи към присъстващите се обърна инж.Азис. Той припомни , че празникът 24 май идва с въодушевлението на възраждащия се народ преди да възкръсне българската държава.

Малко са нациите по света, които имат такъв култ към образование и наука, към духовност.Затова трябва да продължим делото на нашите предшественици, не бива да допускаме в нелеките времена, в които живеем, науката, образованието и културата да стават жертва на така наречената икономическа или финансова целесъобразност. Напротив, трябва да инвестираме преди всичко и именно в тях, защото това дава шанс за развитие, това дава шансове на бъдещето на България”, подчерта кметът на Кърджали. Той посочи, че на 24 май трябва да благодарим на всички онези, които през вековете са се посветили на знанието, да благодарим и се преклоним пред крепителите на духа, пред всички учители,художници, музиканти, поети и писатели, творци и културни деятели за тяхната отдаденост и саможертвеност в името на това, днес да сме част от пъстрата европейска култура и същевременно да имаме своя идентичности, свой облик. Инж.Азис се обърна и към всички, които са се посветили на българското слово, образование, наука и култура и им честити светлия празник като им пожела здраве, радост и много успехи в професионалния и личния живот и завърши с думите: „Няма друг празник, който да ни сродява, така силно да обединява обширната духовна българска територия и който да ни прави толкова единни, както е 24 май – Денят на светите братя равноапостолите Кирил и Методий! Нека пребъде във вековете! Честит празник ! На Многая лета !”

С приветствие към кърджалийци се обърна председателят на НС Цвета Караянчева „24 май остава най-сплотяващият ни, най-българският празник, празник на вдъхновението, на осъзнатата жажда за просвещение и национален напредък, заяви председателят на парламента в словото си по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост пред участниците в тържествата”Цвета Караянчева отбеляза, че няма друга дата в календара, която така да ни зарежда с позитивна енергия, с апостолски плам и чувство на заслужена гордост, че сме дали на „вси словени книги да четат“. Повече от 200 години ние, българите, празнуваме Деня на първоучителите Кирил и Методий и славим великото им дело, допълни още тя. И днес, когато информацията ни залива като море, когато общуваме по-често в социалните мрежи, отколкото помежду си, Ви пожелавам да не губите онзи първичен глад за знания, който движи света напред, да съхраните своя устрем за полет и всички заедно да опазим бистър кладенеца на духовността, защото и децата ни ще пият от него, призова председателят на Народното събрание.

По време на общоградското тържество кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис награди и изявени ученици, представили Кърджали достойно на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали, а от Ротари клуб Кърджали обявиха традиционните награди за изявени абитуриенти и млади дарования.
За дванайста поредна година градоначалникът връчи и специалната едногодишна стипендия „Кърджали”. Тази година бяха отличени трима най-изявени абитуриенти със специалната стипендия.
Честването на 24 май продължи с празнична програма – концерт с участието на Детска вокална група „ДО РЕ МИ”, Школата по спортни танци, ученици от СУ”Отец Паисий”, Школа по арт балет към НЧ „Обединение 1913”.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ