Ергюнал Сабри и Димитър Калчев са новите носители на титлата „Спортист на годината 2017” в Кърджали

20.12.2017

395 Преглеждания

0 Коментар

Ергюнал Сабри и Димитър Калчев са новите носители на титлата „Спортист на годината 2017” в Кърджали

Ергюнал Сабри и Димитър Калчев са новите носители на титлата „Спортист на годината” за 2017 в община Кърджали. Ергюнал завоюва титлата във възрастова група „младежи и девойки”, а Димитър Калчев във възрастова група „мъже и жени”. Имената на двамата победители бяха обявени снощи на официална церемония в ресторант „Арпезос”, на която присъстваха близо 500 спортисти, треньори и близки и приятели на номинираните. Гости на церемонията бяха заместник кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, председателят на ПК по Младежки дейности и спорт към Общински съвет Кърджали Ахмед Хабиб и неговият заместник Веселина Юрукова, членовете на комисията Миглена Топалова и Милко Багдасаров и секретарят на Българският футболен съюз Владимир Годуманов. Отличията на най-добрите връчи кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
Ще припомним, че Ергюнал Сабри през тази година стана Европейски шампион за юноши в категория до 46 кг. от Европейско първенство по бокс за юноши – гр. Албена, Република България и Републикански шампион в категория 46 кг. – гр. Горна Оряховица.
Носителят на титлата при мъжете Димитър Калчев от Волейболен клуб „Арда” – Кърджали също има своите върхови постижения и те са балкански шампион по плажен волейбол; Спортист на годината в Калифорнийския щатски университет; Национален турнир по плажен волейбол – гр. Пловдив – ІІ място и Национален турнир по плажен волейбол – гр. Кърджали – ІІ място.
Както всяка година, така и тази, спортът беше един от основните приоритети на Община Кърджали.
Постигнатите резултати от спортните клубове показва видим растеж в сравнение с минали години. Затова и първите получили отличия бяха за тези, които в най-престижните първенства на планетата за мъже и жени в олимпийските спортни дисциплини през предходната година са посгинали върховете в своите дисциплини. За постигнати високи резултати през 2016 г. с парични награди бяха отличени четирима спортисти. Емилия Стоянова, завоювала първо място на Световното първенство по канадска борба за жени получи чек за 10 000 лв. Метин Дикмеосман, заел второ място на Световното първенство по канадска борба получи чек за 7 500 лв. Третият в същата надпревара Бранислав Петков бе отличен с чек за 5 000 лв., а първият „Балканска Офроуд Купа 2016” в Слави Чавдаров – 3 000 лв.
По предложение на Постоянната комисия по младежки дейности и спорт, за постигнати резултати и добро представяне на държавни първенства и турнири и издигане престижа на Община Кърджали бяха наградени Детски и юношески отбори при ФК «Арда» – Кърджали; Детски и юношески отбори при ФК «Арда 1924» гр. Кърджали; Детски отбори при ФК «Боровец» – гр. Кърджали; и волейболният отбор при СУ «П. Р. Славейков» – гр. Кърджали.
Специална награда за постигнати високи резултати в областта на Планинското колоездене с дисциплина ендуро бе присъдена на Петър Желев, както и на Дима Гачева за постигнати високи резултати в областта на маратонското бягане.
За постигнати високи резултати в „Балканска Офроуд Купа 2017” и издигане престижа на Община Кърджали с грамоти бяха наградени Валентин Пенев и Ангел Костадинов – 1 –во място в „Балканска Офроуд Купа 2017” и Слави Чавдаров и Николай Мутев – 3–то място в „Балканска Офроуд Купа 2017”
Грамоти за номинирани спортисти за 2017 година получиха и двойките каяк Галин Урумов-Симеон Камбуров от Спортен клуб по кану-каяк „Арда” – Кърджалии, Байрям Мустафа-Дженк Ибрахим от Спортен клуб по кану-каяк „Перперикон” – Кърджали.
В рамките на церемонията бяха обявени и резултатите от крайното класиране в отделните възрастови групи. На пето място във възрастова група юноши и девойки бяха класирани Димитър Янков Николов /водна топка/ и Ива Петкова Петкова /водна топка/, а във възрастова група мъже и жени
Георги Пройков /кану-каяк/ от Спортен клуб по кану-каяк „Арда” – Кърджали
Четвъртото място в класацията при възрастова група юноши и девойки бе за Емирджан Вежди Дурали
/едноместен каяк/ от Спортен клуб по кану-каяк Арда Кърджали, а при мъжете Станислав Симеонов /силов трибой/ от Спортен клуб по фитнес и културизъм „Титан” гр. Кърджали
На трето място в първата възрастова група се класира Георги чичев /футбол/ – Футболен клуб „Арда”- Кърджали, а при мъжете Ахмед Осман /футбол/ от Футболен клуб „Арда” – Кърджали
Второ място в класацията “Спортист на годината” 2017 във възрастова група юноши и девойки бе за Георги Татаров /волейбол/ от Волейболен клуб „Арда” – Кърджали, а във възрастова група мъже и жени се класира Сами Еленов Соколов /бокс/ от Спортен клуб по бокс „Арда” – Кърджали
Изтичащата 2017 г. беше изключително добра за Община Кърджали в областта на спорта с големите успехи на кърджалийските състезатели на европейски и световни първенства, затова и едно от най-високите отличия на общината почетен знак – Герб на Община Кърджали – златен бе присъден на двама от най-заслужилите спортисти. Пламен Вълков Стайков – Европейски и Балкански шампион по автомобилизъм за 2017 г. и Емилия Иванова Стоянова– трикратен световен и европейски шампион по канадска борба.
С почетна грамота бе отличен и треньорът на спортен клуб по бокс „Арда Кърджали” Стоян Узунов, а към всички с благодарност се обърна кметът на общината инж. Хасан Азис:
С всяка изминала година Кърджали става фактор в спорта не само с републиканско измерение, но и с европейско и световно. За нас тази вечер е изключителна радост и гордост да се обръщаме към вас с обръщението шампиони от републикански, балкански, европейски и световни първенства с ясното съзнание, че не всеки кмет има това удоволствие да се обръща така към своите спортисти, заели първи места до световно ниво включително”, каза кметът инж. Хасан Азис. От името на кърджалийци и от свое име той благодари за усилията на спортистите и техните треньори и за това, че ни дават възможност да се чувстваме радостни и горди.
В словото си той изтъкна, че община Кърджали отделя изключително много средства, включително от собствени приходи, за развитието на спорта и изграждането и обогатяването на спортната инфраструктура в общината. „Миналата и тази година Община Кърджали финансира допълнително с около 1 милион и 200 хиляди лева приключването и реализирането на най-очакваните спортни обекти в Кърджали през последните десетилетия. А именно довършването на ремонта на стадион „Дружба” и завършването на закритият плувен басейн на Кърджали”, подчерта градоначалникът. Той не пропусна да благодари на футболистите от ФК „Арда Кърджали”, които продължават да радват своите фенове със своите победи. Той поднесе своите благодарности и към детско-юношеските клубове, „които подготвят онова поколение, което ще изведе Кърджали към това което градът очаква от своите футболисти, а именно влизане в Б група, влизане в А група и постигане на най-добри резултати”.
В изявлението си пред спортната общественост на Кърджали, инж. Хасан Азис акцентира и върху развитието на не до там характерните до преди няколко години за Кърджали спортове, каквито са оф-роуда и автомобилизма, по които Кърджали вече има своите шампиони. „Нашата амбиция е да развием още един спорт от гледна точка на даденостите, които имаме – водните спортове и джетовете”, каза още градоначалникът. И обеща, че Община Кърджали, независимо от трудностите, които съпътстват дейностите й, ще продължи да подпомага масовия спорт, да подпомага кърджалийските шампиони така, че да прославят Кърджали и родината ни.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ