За 12-а поредна година връчиха „Стипендия Кърджали” на трима изявени абитуриенти

24.05.2018

289 Преглеждания

0 Коментар

За 12-а поредна година връчиха „Стипендия Кърджали” на трима изявени абитуриенти

Към голямото семейство на носителите на „Стипендия Кърджали” днес се присъединиха още три млади момичета, заслужили със своите постижения отличието. Това са Милица Светославова Гечева-ученичка от ХII клас на СУ „Отец Паисий”, Цветелина Милкова Карамфилова-ученичка от ХII клас на СУ „П.Р.Славейков” и Еда Гюркан Мехмедали-ученичка от ХII клас на ЕГ „Христо Ботев” Кърджали.

Момичетата получиха своето публично признание на днешното тържество по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, а наградите -статуетка и грамота им връчи кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис. Трите носителки на „Стипендия Кърджали” получават и парична награда от 12 минимални работни заплати, превеждани ежемесечно по банков път.

И трите девойки имат множество отличия и завоювани първи места в областни, национални и международни състезания и олимпиади през годините и са предварително приети във висшите учебни заведения.

Трите нови носителки на „Стипендия Кърджали” благодариха на община Кърджали за голямото признание, което получават и обещаха с гордост да носят името на града и работят за просперитета на родния край и България.

За успехите на нови носители на „Стипендия Кърджали” говорят техните постижения.

Милица Светославова Гечева е ученичка на СУ „Отец Паисий” от 2009 година до настоящата 20l8 година, през която е приета и за студентка в няколко ВУЗ-а – ВТУ „Свети Свети Кирил и Методий” и ПУ „Паисий Хилендарски”. Милица е ученичка, която олицетворява стремежът на човека към сила, добро, мъдрост, справедливост и победа.

С историческото си есе дванадесетокласничката Милица Гечева от СУ „Отец Паисий” , при участието си в Ученическа конференция “Пространство и време” към ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” с организатори: Академия за Лидери на Историческия факултет, Ателие “История и памет” и подкрепата на Студентски съвет на ВТУ, Милица Гечева приковава вниманието на всички присъстващи. С опита да намери необикновеното и човешкото в съдбата на Дякона, всъщност тя показва, че словото човешко притежава огромна сила и въздействие и може да отмести всичко, изпречило се на пътя, че чрез мисъл, дума, постъпка всеки един момент пресъздаваме и творим театъра на историята. С това си представяне ученичката е приета във ВТУ с оценка 0тличен(6,00).

Списъкът с професионалните постижения и награди на Милица е изключително дълъг и той включва:

-Vl-то място в национален есенен турнир по Информационни технологии „Джон Атанасов”

-II – ро място в областен конкурс за компютърна графика и мултимедийна презентация на тема: „Любимото училище – традиции и бъдеще” – 1-во място в национален конкурс за мултимедиен проект (категория: мултимедиен филм) „Космическите мечти на България”;

-Първо място в „Цветна олимпиада” по информационни технологии

-I – во място в национален конкурс за мултимедиен проект (категория: мултимедиен филм) „Космически мечти”

-I – во място в областен конкурс за компютърна графика на тема: „Приказка в картинки”

-I – во място в национален конкурс за ученическо есе на тема „Заветите на първоучителя Климент Охридски”

-1-во място в III – ти (национален кръг) в състезанието по български език и литература „Стъпала на знанието” – I – во място в национален исторически конкурс “Към Златния век” (категория: есе/разказ) – 2017 г.;

-III – то място в Десети юбилеен национален исторически конкурс „Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим” – 2017 г.;

-III – то в областен конкурс (категория: фотоколаж) „Мечтай и пътешествай

Втората носителка на „Стипендия Кърджали Цветелина Милкова Карамфилова, ученичка от XII клас на СУ „П.Р. Славейков” гр.Кърджали, също има изключително богата биография, свързана с участие в различни конкурси и състезания. Цветелина е ученичка, която подхожда изключително отговорно към задачите си.В продължение на последните пет години с редица иновативни проекти Цветелина Карамфилова е успешен участник в състезателните сесии на Ученическия институт по математика и информатика. Част от нейните оригинални проекти са публикувани в България, Канада и САЩ. В резултат на лауреатските си постижения е приета предсрочно в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” с признат максимален бал за всички специалности във Факултета по математика и информатика, както и Технически университет Габрово и Варненски свободен университет.

Нейните постижения на национално ниво включват:

-Национален конкурс „Млади таланти” – 2017 и 2016 – грамоти за отлично представяне от министъра на образованието и науката и лаптоп.

-Ученическа секция на пролетната конференция на Съюза на математиците в България – лауреат с грамоти за отлично представяне – 1-во място през 2018, 2017, 2016 и грамоти за много добро представяне през 2015, 2014 – 2-ро място.

-Национална зимна ученическа конференция – грамоти за отлично представяне през 2018 и 2017 и грамоти за много добро представяне през 2016, 2015 и 2014.

-Научни сесии на Ученическия институт на БАН – първо място през 2016 и второ място през 2017.

-Финалист в Панаира на науката и иновациите в София – 2017, 2016 и 2015.

-Стипендиант на Американската фондация за България за високи постижения в областта на математиката.

-Наградена е от БАН за участие в Международната лятна изследователска школа по математика и информатика на разноски на Ученическия институт по математика и информатика за нейните отлични постижения – 2017, 2016, 2015.

-Специална награда – за иновативен проект – от Съвместния център за обучение, симулации и анализи към секция „Информационни технологии в сигурността” на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН – 2018 г.

Със своите постижения може изключително да се гордее и третата носителка на „Стипендия Кърджали” Еда Гюркан Мехмедали, която е ученичка от XII клас на Езикова гимназия „Христо Ботев” гр.Кърджали. Еда впечатлява с амбиция, мотивация и непрекъснато желание за развитие. Отговорна и организирана е при изпълнение на поставени задачи. Добре осъзнава, че системната подготовка по всички учебни дисциплини е гаранция за трайни знания и отличен успех, какъвто има през всички години на обучение в Еимназията. Целеустремеността обобщава характера й. Участия през всички години в олимпиади и състезания по немски език доведоха до очакван и желан резултат- лауреат на Националната олимпиада по немски език (отлична оценка и трето място на национален кръг). С това свое звание тя е приета за студентка в специалност Немска филология в СУ „Климент Охридски”. След участие в национален конкурс по химия през учебната 2016/2017г. с приета за студентка в ХТМУ София.

Ето и нейните постижения:

-Класирана на седмо място на национален кръг па олимпиада на MOН по немски език

-Класирана на трето място на национален кръг на олимпиада по немски език па Гьоте институт

-Стипендия на Немската служба за педагогичен обмен PAD

-Класирана на второ място ча участие в конкурс за есе “Химия. Материали. Металургия”, организиран от ХТМУ

-Класирана на първо място на национален кръг на състезание за дебатиране върху немска литература

-Класирана на първо място в конкурс „С любов към науката”, организиран от фондация „Вигория”

-Номинация за награда в конкурс за есе “Шимон Перес и неговият принос в сферата на общочовешкия хуманизъм”

-Лауреат на национален кръг на олимпиада на МОН по немски език – класирана на трето място

-Класирана на първо място в конкурс „Великите физици на Европа”,

-Специална награда за участие в национален конкурс за есе „Глобалното затопляне vs Дядо Коледа”

-Номинация за награда в конкурс за есе “Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

Еда вече получи и диплома за владеене на френски и немски език.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ