Инж. Хасан Азис се срещна с кмета на Брюкселската община Сен Жос, който е на посещение в Кърджали

17.07.2018

308 Преглеждания

0 Коментар

Инж. Хасан Азис се срещна с кмета на Брюкселската община Сен Жос, който е на посещение в Кърджали

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис се срещна днес с кмета на община Сен Жос, Брюксел, Белгия г-н Емир Кър. Инж.Азис представи икономическата картина на общината, разказа за направените нови инвестиции и откритите работни места, за реализираните проекти по програми на ЕС в различни сфери.Той подчерта, че Кърджали се слави като столица на толерантността в България, в която мирно съжителстват хора от различни етноси и изповядващи различни религии.

Община Сен Жос е разположена в централната част на белгийската столица Брюксел. Има население 30 000 души от 152 националности, това е най-мултикултурната община в Брюксел. Най-голям е процентът на българските граждани.

Белгийският кмет гостува в Кърджали след проведена среща с евродепутата от ДПС – Неджми Али, на която е обсъдено началото на бъдещо партньорство между Сен Жос и Кърджали. Заедно с белгийския кмет в Кърджали беше и Мюмюн Местан от кирковското село Бенковски, който е председател на „Сдружението за култура и взаимопомощ на Кърджали и останалите региони“ в Брюксел.

По време на срещата беше постигната договореност за подписване на споразумение между двете общини за предоставяне на електронни услуги на българските граждани, живеещи в община Сен Жос. Коментирано бе и евентуално побратимяване като началото на сътрудничеството може да стартира с откриване на изложба в Брюксел с фотографии на наши ученици и други културни и спортни прояви.

Гостите поканиха инж.Азис и екипа му на събор на българските граждани в Сен Жос през септември.

Кметът на Сен Жос г-н Емин Кър изрази възхищението си от природните дадености на Кърджали и региона. Той сподели, че има много инициативи и добри практики на община Кърджали, които могат да се приложат и в Брюксел.

Инж.Азис показа на колегата си новия парк“Арпезос Север“, Пазара на производителите, „Водното огледало“ и т.н.

Двамата кметове посетиха централната джамия и църквата „Св.Георги“ и разговаряха с районния мюфтия Бейхан Мехмед и отец Петър.

Г-н Емир Кър печели местните избори през 2012 година като кандидат за кмет на Община Сен Жос и става първия кмет от турски произход в Белгия. Преди това, в периода 2009-2012 година, е бил избран за депутат в регионалния парламент Брюксел-Столица.. От 8 г. той е и депутат във федералния парламент на Белгия, като през 2014 година е преизбран за втори мандат.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ