Киберпрестъпленията във фокуса на четири срещи, организирани от Общински съвет по наркотични вещества

15.02.2018

288 Преглеждания

0 Коментар

Киберпрестъпленията във фокуса на четири срещи, организирани от Общински съвет по наркотични вещества

Безопасно ли е интернет пространството и как можем да се защитим влизайки в него? На тези въпроси ученици от Кърджали днес и утре ще получават отговори от инспектор Мирослав Хутев от специализирания сектор „Киберпрестъпност” към ГДБОП (Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”).
Срещите се организират от екипа на Общински съвет по наркотични вещества в Кърджали, а днес по обяд бе проведена първата от тях в залата на Бизнес инкубатора. Присъстваха деца от СУ „Отец Паисий” и ОУ „Св. Климент Охридски”. Интерес към презентацията на инспектор Хутев проявиха и преподаватели и представители на неправителствени организации, работещи с учащи се.
Преди първата от поредицата срещи председателят на ОСНВ в Кърджали Сезгин Бекир подчерта, че една от целите на Съвета е превенция на рисково поведение сред младежите на територията на общината и област Кърджали и това е основната причина да бъде отправена покана към специализирания сектор към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”. Така младите хора могат да чуят от експертите за опасностите, които се крият в интернет и как да се предпазят от тях.
„Всъщност интернет пространството и това, което правят младите хора в него, беше идентифицирано от нас като място, в което децата могат да бъдат принудени да се включат в най-различни рискови начинания, включително и да достигнат безпрепятствено до различни упойващи вещества, сред тях и наркотични вещества. Такива, които са забранени, но и вещества, които все още не са включени в забранителния списък на Министерството на здравеопазването, но влияят по един или друг начин върху психичното здраве и развитието на подрастващите”, подчерта още Сезгин Бекир.
Сектор „Киберпрестъпност” към ГДБОП е създаден през 1998 година. Сред приоритетите на отдела е борбата с насилниците срещу деца и въпреки това през последните години случаите на сексуален тормоз над деца се увеличават, подчерта инспектор Мирослав Хутев от ГДБОП пред младите хора. Той допълни, че почти всеки ден се намират нови форми на подобни престъпления и заяви, че един от основните проблеми, с които се сблъскват при децата е, че те се страхуват да споделят за тормоз от сексуални насилници. Това е и причината за създаването на уеб сайт към ГДБОП, в който всеки може да подаде анонимен сигнал срещу злоупотреби в онлайн пространството. В CyberCrime.bg децата и техните родители, могат да получат полезна информация за безопасността си в интернет.
Инспектор Хутев даде и конкретни съвети на младите хора как да се предпазят в социалните мрежи. Няколко от тях са свързани с видимата част на профилите и информацията, която се дава там. Един от добрите начини на защита според експерта е и двустепенната индентификация.
Интернет не е безопасно място и казаното по време на днешната среща с младежите от Кърджали само потвърди на 100 процента тази теза. Затова и може би многократно в рамките й прозвучаха думите „Помисли преди да публикуваш”.
От 13,30 днес инспектор Хутев се срещна и с възпитаници на СУ “Йордан Йовков”, а утре срещите му продължават в СУ “П. Р.Славейков” и Професионална гимназия “Алеко Константинов”.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ