Кметът инж. Хасан Азис откри фотоизлоизложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни”

21.12.2017

355 Преглеждания

0 Коментар

Кметът инж. Хасан Азис откри фотоизлоизложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни”

В Артгалерия Кръг снощи бе открита фотоизлоизложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни”, посветена на 40–годишнината от самотната обиколка на кап. Георгиев с яхтата „Кор Кароли”. В същото време в сградата на община Варна на официална церемония Фондация „Кор Кароли” връчваше най-престижната ветроходна награда у нас „Златен Глобус Кор Кароли”, учредена в чест на голямото постижение на капитан Георги Георгиев и в негова памет веднага след ранната му кончина през 1980 г. Призът се връчва всяка година винаги на 20 декември – денят на началото и края на знаменитото му плаване около света. Двете събития – връчването на наградите във Варна и откриването на изложбата в Кърджали се случваха в един същи час. След 18.00 се осъществи и видеомост между двата града, в които капитан Георги Георгиев е живял и осъществявал мечтите си.
„Това е събитие от символичен характер, което трябва да напомня на младите поколения кой е капитан Георги Георгиев”, каза артистичният директор на Артдвижение КРЪГ Радост Николаева.Тя представи експозицията и припомни думите на мореплавателя, че обиколката около света с яхтата „Кор Кароли” е дело, което принадлежи на всички български моряци и на Кърджали. На откриването на изложбата бяха кметът инж. Хасан Азис, главният редактор на в.„Нов живот“ Иван Бунков, директорът на БНР – Кърджали Красимир Ангелов, членове на морски клуб „Ангел Петров – Йошката“, млади хора от Школата по история „ИстОрика“ към СУ „П.Р.Славейков“.
Изложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни” се реализира благодарение на партньорството на Артдвижение „Кръг“,община Кърджали, вестник „Нов живот“, Радио Варна и Радио Кърджали“ към БНР.
„Кап. Георгиев поставя един абсолютен световен рекорд, който и до момента не е подобрен. Той е сред основателите на водните спортове в нашия град, благодарение на него в Кърджали е и корабът „Емона“, припомни Красимир Ангелов. Иван Бунков сподели, че кап. Георгиев е една невероятна личност, направил в онези години много за България. На откриването на фотоизложбата за живота на легендарния мореплавател бе и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.„ Тази чудесна, необходима и полезна изложба запълва една празнота в историята на града ни и нашето съзнание. Няма друг кърджалийец, който да е постигнал толкова много. Беше някак неестествено паметникът на капитан Георги Георгиев да „акостира” в центъра на града, но това е полезно, защото така хората имат възможност да го припознават, да си спомнят за него и той да бъде част от нашето ежедневие“, каза инж. Азис. Той предложи да бъде изготвен макет на яхтата „Кор Кароли” и той да бъде поставен на подходящо място в централната част на града. По думите на градоначалника предстои обсъждането на идеята с членовете на Морски клуб „Ангел Петров – Йошката“. Кметът призова присъстващите младежи от Школата по история „ИстОрика” да бъдат активни в популяризиране името и делото на кап. Георгиев. По време на осъществения видеомост, градоначалникът приветства наградените от Фондация „Кор Кароли“ във Варна.
На 20 декември преди откриването на Фотоизложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни”, кърджалийци организираха кратко тържество пред паметника на яхтсмена в Градската градина. Венци и цветя от името на община Кърджали бяха положени от зам. – кметовете инж. Катя Митовска и Веселина Тихомирова. През 2015 година в рамките на инициативата „Мултикултурният град“ бе създаден паметник от някогашния барелеф на кап. Г. Георгиев с помощта на моряци, на негови приятели и колеги, изцяло доброволно.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ