Кметът на Кърджали дари храмовете в Кърджали с безконтактни термометри

11.04.2020

264 Преглеждания

0 Коментар

Кметът на Кърджали дари храмовете в Кърджали с безконтактни термометри

Днес кметът на Кърджали инж. Хасан Азис дари храмовете в Кърджали с безконтактни термометри. Точно в 10 часа той посети православния храм „Свети Георги” заедно със секретаря на Общинския кризисен щаб Димитър Разклински и директора на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали проф. д-р Тодор Черкезов. Посрещна ги стопанина на храма отец Петър Гарена.

Преди да му връчи безконтактния термометър кметът инж. Хасан Азис призова жителите и гостите на общината – християни и мюсюлмани, да не посещават храмовете по време на великденските празници, както и по време на започващия на 24 април Рамазан Байрам, за да не се създават условия за разпространение на коронавируса.

„Общинският кризисен щаб предприе няколко неща: освен измиването и дезинфекцирането на улиците, същите мерки се прилагат и в нашите храмове. Предоставихме лични предпазни средства и дезинфекциозни материали на църквите и на джамията. Става актуален и въпроса с отбелязването на Цветница, Великден и започването на Рамазан Байрам. Вече има решение и виждане за начините на организирането и отбелязването на празниците след срещата на министър председателя със Светия синод. Ние се присъединяваме към решенията и призива за ограничаването на хората при посещенията им в храмовете. Нека и този път Кърджали и кърджалийци да покажат тази отговорност и самосъзнание, каквито винаги са показвали и в които аз не се съмнявам.”, каза кметът.

Той се обърна и към хората, които все пак ще отидат до храмовете, да спазват необходимата дистанция помежду си, да използват лични предпазни средства – ръкавици, маски и дезинфекциозни материали. „А с предоставянето та безконтактния термометър ние затваряме кръга на всички възможни превантивни мерки за предпазване от коронавируса”, подчерта градоначалникът.

Отец Петър Гарена благодари за дарението, призова хората да си останат вкъщи по празниците, а тези които дойдат в църквата, по думите му те са съвсем малко, да спазват необходимата дистанция, да ползват лични предпазни средства. И което е най-важно – да не се страхуват. „С този термометър, който кметът ни дари, ще мерим температурата на всеки и болен човек в църквата няма да влезе”, каза тец Петър.

Проф. д-р Тодор Черкезов също призова хората да си останат вкъщи по празниците. „Струпването на хора предполага една висока възможност за заразяване на тези, които са здрави. Затова и не трябва да има такова струпване, защото това е разумно от медицинска гледна точка. Хората, които посещават нашия храм са много дисциплинирани, ще проявят тази дисциплина и сега, за да може да празнуваме тези хубави празници още дълги години живи и здрави”, каза проф. д-р Тодор Черкезов.

След църквата „Свети Георги” кметът инж. Хасан Азис посети и джамията в Кърджали, където подари на районния мюфтия Бейхан Мехмед безконтактен термометър. „Хора по празниците няма да върнем, но те заради извънредното положение и без друго силно са намалили посещенията си в джамията. Нека се молим по домовете си”, призова Бейхан Мехмед.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ