Кметът на Кърджали посрещна премиера Борисов при посещението му в Кърджали

25.08.2018

310 Преглеждания

0 Коментар

Кметът на Кърджали посрещна премиера Борисов при посещението му в Кърджали

Днес кметът на Кърджали инж. Хасан Азис лично посрещна премиера Бойко Борисов на летището в кв. Гледка. По време на визитата си министър председателят Бойко Борисов посети Перперикон, средновековния храм „Свети Йоан Предтеча“, неделното училище и новостроящия се манастирски комплекс, и Професионалната гимназия по селско и горско стопанство, която се ремонтира по проект на МОН със средства от ОП „Региони в растеж“ в размер на 1,3 млн лева.

На въпрос за опасенията на директори и учители, че съществува риск учебната година в Кърджали да не започне на 17 септември поради продължаващите ремонти, кметът бе категоричен, че няма нужда от напрежение във връзка с първия учебен ден. „Няма да има такъв проблем. Всяко едно училище, където се извършва ремонт, има резервен вариант за пренасочване на учениците при положение, че ремонтите още не са приключили”, коментира темата кметът на Кърджали Хасан Азис. И още: „Община Кърджали е предприела всички необходими мерки за нормалното протичане на първия учебен ден. Тук очакваме представителите на държавните органи да бъдат партньори на общината, за да могат да подпомогнат учебния процес. Децата не са средство, с което ние трябва да си правим политика и да си прехвърляме вини”.

По време на визитата на Борисов в Кърджали стана ясно, че 500 детски градини и училища в страната ще бъдат ремонтирани и изцяло обновени тази и следващата година по ОП „Региони в растеж” и по Програмата за развитие на селските райони. В момента се извършват ремонти в общо 900 учебни заведения и само в 55 от тях те няма да са приключили до началото на учебната година, каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който бе част от министрите, придружаващи премиера.

Според Красимир Вълчев вече е изготвен план, според който, там където ремонтите не позволяват воденето на нормален учебен процес, учениците да бъдат пренасочени към други училища. В тази връзка министърът е разговарял с ръководството на Пловдивския университет и от там са го уверили, че може да бъде ползвана базата на филиала на университета в Кърджали.

Министърът на образованието посочи, че в Кърджали от всички областни градове най-голям процент от учениците – 60 на сто, ще се ползват от обновена материална база. Тук се ремонтират 6 училища за около 14 милиона лева, в тях учат около 4700 ученици, като в две от тях ремонтите ще бъдат изцяло приключени.

Кметът инж. Хасан Азис заведе премиера Борисов до пазара – един от успешните проекти на община Кърджали от предприсъединителния период, след което визитата на министър председателя продължи на Перперикон.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ