Кметът на Кърджали предприема мерки за намиране на терен за временен приют за бездомни кучета

15.09.2021

162 Преглеждания

0 Коментар

Кметът на Кърджали предприема мерки за намиране на терен за временен приют за бездомни кучета

Още утре кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис ще се срещне с областния управител, а през следващата седмица ще потърси съдействието и на министър-председателя и на министъра на регионалното развитие, за да бъде решен проблема с бездомните кучета на територията на общината. Ще бъде търсен терен за временен приют докато въпросът не бъде решен генерално с предоставянето от държавата на 21 декара в землището на село Седловина, където да бъде изграден голям кучешки приют в партньорство с общините от област Кърджали. Това обяви на брифинг кметът д-р инж. Хасан Азис в присъствието на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Али Дурмушали и управителя на ОБЧ Раид Идриз и председателя на Фондация „Спасение за Кърджали” Жанета Богданова.

„Още утре ще направя среща в областната администрация, на която ще обявя, че следващата седмица лично, като кмет на общината, ще поискам среща с министъра на Регионалното развитие и с министър председателя. Ще внеса лично в деловодството на Министерския съвет искането за прехвърлянето на въпросните 21 декара в землището на село Седловина”, категоричен бе кметът.

Той припомни, че за решаване на проблема с бездомните кучета се е провела среща във същия формат през април, когато са се набелязали някои мерки за решаване на проблема, но нищо не е последвало като резултат.

„Положението с бездомните кучета не се подобри, напротив влоши се през последните месеци. Проблемът звучи още по-сериозно сега, когато децата тръгнаха на училище”, констатира д-р инж. Хасан Азис. По думите му причините за несправяне с проблема са много, а отговорност освен всички заинтересовани страни, носи и община Кърджали.

„След като ние се наложи по една или друга причина да се откажем от услугите на приюта „дай лапа” , защото той бе атакуван като място, където животните се третират нехуманно, се наложи с наше решение да го премахнем. Такова бе искането и на т.нар. доброволци. Подписахме договор с ветеринари, за да обслужват бездомните кучета. Този начин на работа не реши проблема. В същото време през последните месеци броя на хората, които бяха нахапани нарасна. Общината бе осъдена няколко пъти. Сега смятам, че този приют колкото и да беше лош, все пак изпълняваше някакви функции. Затова сега с пълна сила стои въпроса къде и как ние да прибираме най-агресивните кучета, под контрола на Областната дирекция по безопасност на храните. ”, коментира д-р инж. Хасан Азис.

От своя страна директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Али Дурмушали се ангажира с пълно съдействие при обособяване на временен приют за бездомни кучета. Такова съдействие обаче отказа категорично председателя на фондация „Спасение за Кърджали с мотива, че информацията, която предоставя кметът е „неясна”.

Според кмета д-р инж. Хасан Азис обособяване на временен приют, където да бъдат настаняване на агресивните и неизлечимо болните кучета ще бъде временна мярка, докато не бъде решен въпроса генерално с предоставяне на терен от държавата в размер на 21 декара в землището на село Седловина за изграждане на голям кучешки приют в партньорство с другите общини в област Кърджали.

Кметът припомни, че проблемът с прехвърлянето е с 5 годишна история, но предишния областен управител на Кърджали не е съдействал за това. Д-р инж. Хасан Азис се е срещнал със сегашния областен управител и е получил уверение, че проблемът вече е отнесен към МРРБ за разрешаване.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ