Кърджалийци сведоха глави пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

02.06.2018

252 Преглеждания

0 Коментар

Кърджалийци сведоха глави пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

С тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на освободителите в Градската градина кърджалийци отбелязаха Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. В тържеството участваха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, неговите заместници Мюмюн Али, Веселина Тихомирова и Тунджай Шюкрю, секретарят на общинската администрация Сезгин Бекир, областният управител Никола Чанев, енорийският свещеник отец Петър Гарена.

Под звуците на траурния марш на българската войска „Вий жертва паднахте в неравна борба”, от тяхно име и от името на държавни и общински институции, обществени, патриотични и политически организации, граждани, бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на освободителите в Градската градина на Кърджали.

С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на падналите за българската свобода.

В своето слово кметът на Кърджали инж. Хасан Азис припомни думите на поета Георги Джагаров, че „Христо Ботев няма гроб. Той има лобно място. Има паметници. Има песни. Не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си.”

„Казват, че отечеството може да загине само тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си. Вече близо век и половина огненото Ботево слово и легендарният му революционен път разгарят пламък в сърцата на поколения българи и ни напомнят настоятелно що е дълг и що е Родина. Наш дълг е да предадем Ботевите завети на бъдните поколения за пример и упование в моменти на трудност и изпитания. Убеден съм, че можем, също като него, с твърдост и последователност, с гордост и плам, да обичаме своето Отечество и да работим за неговото добруване”, каза още в словото си кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ