Кърджали и Маниса обсъждат сътрудничество по европроекти

26.02.2018

384 Преглеждания

0 Коментар

Кърджали и Маниса обсъждат сътрудничество по европроекти

Заместник кметът на община Кърджали Мюмюн Али и началник отдел „Стратегическо планиране и управление на проекти” Надежда Цветкова посетиха Голяма община Маниса, РТурция, където на работна среща обсъдиха възможността за сътрудничество между двете общини по финансирани от Европейския съюз проекти.Постигната бе договореност за изготвяне на концепция за съвместен проект по грантова схема „Дейности за побратимяване между Турция и Европейския съюз“, която се съфинансира от ЕС и Р Турция.
Представителите на община Кърджали се срещнаха и с главния секретар на общината Айтач Ялчънкая. Зам.кметът Мюмюн Али и гл.секретар Айтач Ялчънкая си размениха писма, подписани от кметовете на Маниса и Кърджали Дженгиз Ергюн и инж.Хасан Азис.В писмата се изразява готовност за подписване на договор за побратимяване между двете общини, за което има и гласувани решения на общинските съвети в Маниса и Кърджали.
На срещата бяха обсъдени възможности за двустранно сътрудничество и обмяна на опит между двете общини в различни области, които ще допринесат за развитие на двустранните отношения.

В рамките на посещението си в община Маниса, РТурция заместник кметът на община Кърджали Мюмюн Али се срещна с представители на индустриалците в града, чиито корени са от България.
Един от нашите изселници, развиващи успешен бизнес е Али Онур, родом от с. Кьосево.Той има фабрика за асансьори, в която работят над сто души и реализира продукцията в цял свят. Произведени в „Онур асансьор“ съоръжения са монтирани в резиденциите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на германския канцлер Ангела Меркел, стана ясно по време на срещата.
М.Али се срещна и с Мустафа Кадер, чиито корени са от област Кърджали. Той е собственик на частни училища в Маниса, в които се обучават над 600 ученици и председател на сдружението на изселниците от България в Маниса.
По време на срещите с бизнесмените те проявиха интерес към инвестиции в България и изразиха надежда, че подписването на договор за побратимяване между Кърджали и Маниса ще ускори процеса на сътрудничество.
Зам.кметът Мюмюн Али проведе срещи и с председателя на организацията на изселниците от Балканите в Маниса Мурат Йенигюн.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ