Кърджали и Маниса си партнират в европейски проект

28.03.2022

115 Преглеждания

0 Коментар

Кърджали и Маниса си партнират в европейски проект

Кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис посрещна днес гости от Голяма община Маниса във връзка с реализирането на проект „Култура без граници“. Водещи партньори по проекта са побратимените община Кърджали и Голяма община Маниса. В сферата на културата си партнират НЧ „Юмер Лютви” и сдружението „Обая-кооперация за туристическо развитие” от Маниса.На срещата присъстваха представителят на Голяма община Маниса Ергюн Аксой, председателят на сдружения „ОБАЯ“ Мустафа Пала, архитектът АлтанТюре и председателят на сдружението на балканските изселници в Маниса Алтан Хафъзисмаилоглу.

Проектът стартира през април 2021 г. Целта му е развитието на туризма между двете общини , като водещите партньори се ангажират с рекламна кампания на културни забележителности в двата региона. Основните дейности са свързани с организиране на тематичен промоционален и изложбен център в Маниса, представяне на традиционни женски носии от Беломорски регион в Турция и България.

Проектът се финансира от Европейския съюз по грантова схема „Дейности за побратимяване между Турция и Европейския съюз“, която се съфинансира от ЕС и Р Турция.През месеците май и юни ще има обмен на делегации от по 25 души в изпълнение на дейностите, заложени в проекта.

Предвидено е заснемане на родопска сватба и фолклор, срещи със самодейци, посещение на културни забележителности. В Маниса кърджалийци ще представят традиционни носии и танци, а в Кърджали партньорите от Маниса ще бъдат с програма от техен автентичен фолклор.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ