Кърджали и Чорлу подписаха договор за побратимяване

31.03.2022

137 Преглеждания

0 Коментар

Кърджали и Чорлу подписаха договор за побратимяване

Протокол и споразумение за сътрудничество при предоставяне на електронни и административни услуги между общините Кърджали и Чорлу, Р. Турция, подписаха днес по време на официална церемония в залата на Бизнесинкубатора в Кърджали кметовете на двете общини д-р инж. Хасан Азис и Ахмет Саръкурт. Това стана в началото на заседание на Общинския съвет. Свидетели на церемонията станаха общинските съветници от всички групи в местния разпоредителен орган, техни колеги от Чорлу, заместник-кметове на турската община.

Подписването на протокола за побратимяване стана възможно след одобрението на общинските съвети в побратимените градове през 2021 година.

Първите контакти между Кърджали и Чорлу са от началото на месец септември 1992 год., когато е подписан Протокол за развитие на връзките и отношенията между двете общини от страна на тогавашните кметове Исмет Саралийски и Юнал Байсан, припомни в приветственото си слово след подписването на документите кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

„Никога през тези 30 години нашите взаимоотношения не са прекъсвали, а напротив са се разширявали. Искам специално да благодаря на г-н Вълчо Костов, който през всичките тези години работи за разширяване и поддържане на връзките между двете общини. И нека да подчертая, че той е несменяемият председател на дружеството за приятелство между България и Турция. Искам също така да благодаря на своя приятел кмета на Чорлу /сегашния/, че пое тежката задача да подновим и подпишем протокола за побратимяване. На зам-кмета и всички общински съветници от Чорлу за подновяването и подписването на протокола за сътрудничество между двете общини. С подписването ние разширяваме своите възможностите за културен обмен и икономически взаимоотношения”, каза в словото си д-р инж. Хасан Азис.

По думите му Чорлу е един от важните икономически центрове и затова днес той и кметът на турския град инициират среща с Кърджалийската търговско промишлената палата, за да се уточнят следващи контакти. „Говорихме в най-скоро време да подготвим побратимяването между две училища в Кърджали и Чорлу. И не на последно място също говорихме за разширяване на възможности на електронните услуги между двете общини”, каза още кметът на Кърджали.

Приветствие към присъстващите в залата направи и кметът на Чорлу Ахмет Саръкурт.

„Ние винаги сме поддържали добри взаимоотношения, но днес с подписването на договора за побратимяване затвърждаваме нашето желание да потвърдим тези отношения с община Кърджали. Като потомък на семейство изселници от Република България искам да изкажа своето задоволство от подписването на този договор”, каза Ахмет Саръкурт.

В словото си той припомни, че през изселническата кампания пред 1989 година много български граждани са били принудени да се изселят в Република Турция и да се установят в община Чорлу.

„Вярвам че с подписването на договора за побратимяване двете общини ще допринесат за създаването на мостове между нашите страни за развиване на културните, социалните и обществени инициативи между двата града. Целта, която си поставяме е да развием международните отношения, да създадем връзки в културната и социалната област и по този начин да заздравим връзките между двете общини. Надявам се да създадем по-добри условия за нашите съграждани чрез предоставянето на по-добри електронни услуги”, каза кметът на Чорлу.

В края на церемонията по подписването на договора за побратимяване кметовете на Кърджали и Чорлу си размениха подаръци. Д-р инж. Хасан Азис подари на колегата си картина, представляваща родопски пейзаж, а Ахмет Саръкурт върна жеста като поднесе на кърджалийския градоначалник керамична пластика.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ