Кърджали отбеляза Денят на победата – 9 май, с марш на „Безсмъртния полк”

09.05.2018

312 Преглеждания

0 Коментар

Кърджали отбеляза Денят на победата – 9 май, с марш на „Безсмъртния полк”

С марш на „безсмъртния полк” и поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на загиналите във войните и пред паметника на руския воин пред църквата „Свети Георги” Кърджали днес почете 73-та годишнина от края на Втората световна война. За трета поредна година марша на безсмъртния полк пое от паметните плочи на загиналите във войните, поставени на сградата на стария Градски съвет, за да достигне до паметника на руския воин. „безсмъртния полк”, в който ветерани от войните, близки и роднини на загиналите в антифашистката борба напомнят за тях, носейки техни снимки, бе поведен лично от кмета на Кърджали инж. Хасан Азис.

Преди това на тържество пред паметните плочи на загиналите във войните бе почетена тяхната памет и подвиг с едноминутно мълчание, а венци и цветя бяха поднесени от името на кмета инж. Хасан Азис, областния управител Никола Чанев, представители на Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, руската общност в Кърджали, патриотични организации, политически партии, граждани.

Слово за Денят на победата – 9 май и неговите съвременни измерения прочете Ани Иванова, председател на Съюза на ветераните от войните в Кърджали. В него тя подчерта, че 9 май е историческо доказателство за това, че войната не може да бъде алтернатива за решаване на световните проблеми. „Това, че днес отбелязваме един дълъг период на мир и на относително разбирателство, настъпило в нашия разнолик свят, ни дава надежда, че сме започнали да научаваме най-важното от уроците на историята”, подчерта в словото си Ани Иванова.

Тържеството продължи с марша на Безсмъртния полк до паметника на руския воин в градинката пред храма „Свети Георги”, където също бяха поднесени венци и цветя. А слово за 9 май и Втората световна война изнесе историкът Йордан Митев, в което той каза, че Втората световна война е един велик пример на единство. „Как можа човечеството така да се обедини, да се обединят народи, които не са се разбирали помежду си, с различни езици и различен начин на живот, за да бъдат един до друг и да спасят човечеството от кафявата фашистка чума”, каза в словото си Йордан Митев.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ