Кърджали отбеляза 145 години от гибелта на Апостола на свободата

19.02.2018

371 Преглеждания

0 Коментар

Кърджали отбеляза 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Днес цяла България почита с възпоменателни церемонии 145-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Пред монумента на Апостола в центъра на Кърджали бяха дошли стотици кърджалийци, на почетен караул пред паметника застанаха младите гвардейци, участваха също духовият оркестър, сборни групи от учебни завадения , представители на местната и държавна власт, на културни институции и патриотични организации, за да почетат паметта на великия възрожденец, революционер и идеолог на българската национално освобождение.
На тържественото поклонение присъстваха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и цялото общинско ръководство, зам. – областният управител Севда Камбурова, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов, енорийският свещеник отец Петър Гарена, общински съветници, лидери на политически партии, директори на държавни и общински институции и учебни заведения, много ученици и граждани.
Общоградското поклонение започна със песни и стихове, изпълнени от възпитаници на СУ „Йордан Йовков” Кърджали. От името на Общински комитет „В. Левски”, за паметната дата и делото на Левски говори Антоанета Миланова. Венци и цветя обсипаха паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали. През шпалира на гвардейците преминаха не само официалните лица, а и множество кърджалийци, деца и възрастни, които поднесоха своето цвете в знак на признателност пред саможертвата, великото и безсмъртно дело на Апостола на свободата.
Отбелязването на 145-тата годишнина от гибелта на Апостола в Кърджали завърши с награждаване на победителите в конкурса за есе на тема „Левски и Европа днес”, организиран от Община Кърджали , общинска комитет „Васил Левски”, РБ „Н. Вапцаров ” и в. Нов живот. Наградите връчи лично кметът на общината инж. Хасан Азис.
Конкурсът се проведе в четири възрастови групи – 7- 11 години, 12- 15 години , от 16 до 19 и над 19 години. Не шаблонно придържане към известното за Апостола , а личното и творческо отношение към темата, бяха част от критериите за оценка на представените творби. Едно от изсикванията беше също ясно формулирана теза за България, за Левски и днешните европейски ценности, защитени с авторова позиция, изразена с езикова и стилистична култура. Оценката на журито обобщи известният художник Емил Пенчев, член на журито.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ