Наградиха победителите в анти-дрога конкурса „Имаш избор – свободен или зависим”

12.06.2018

270 Преглеждания

0 Коментар

Наградиха победителите в анти-дрога конкурса „Имаш избор – свободен или зависим”

Днес във фоайето на Дома на културата бяха връчени наградите на победителите в конкурса за детска рисунка, есе и разказ на тема „Имаш избор – свободен или зависим”, организиран от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали. Бе открита и изложба с рисунки на участниците, която ще остане до края на тази седмица и всеки който иска да я види, може да посети Дома на културата.

Областният конкурс за рисунка и проза /есе и разказ/ се провежда в два раздела. Определени са три възрастови групи за рисунка, а комисии от специалисти – художници, журналисти, преподаватели по БЕЛ и членове на ОСНВ класира отличените творби.

Целта на конкурса е превенция на употребата и злоупотребата с наркотични вещества чрез осигуряване на възможности за участие на децата и младите хора във форми за развитие на техните интереси, способности и таланти, каза ръководителят на Превантивно-информационния център към ОСНВ Валентина Грудева.

Наградите връчи председателят на ОСНВ Сезгин Бекир. Преди това той каза: „Каузата на ОСНВ е да осъществява превенция и да намали употребата и злоупотребата на наркотични вещества, както и тютюнопушенето. Всички те увреждат нашето тяло, психика и живота ни като цяло. Преди един месец ОСНВ обяви конкурс за рисунка, есе и разказ, а мотото на конкурса беше „Имаш избор – свободен или зависим”. Радваме се, че имаме толкова много участници и сте приели тази идея да станете част от нашето мероприятие. Имаме и наградени. Но най-голямата награда за всички нас е, че учениците проявиха активност и участваха. Тоест те вече знаят какво представляват наркотичните вещества, какво е да си свободен и какво означава да си зависим. Аз съм оптимист – докато ги има тези разкази, тези есета и тези рисунки, докато ви има всички вас, ние ще сме победители в борбата с този бич на съвременното общество – наркоманията”.

След тези свои думи Сезгин Бекир награди участниците в конкурса.

При рисунките, в първа възрастова група – от 1 до 4 клас, първите три места заеха съответно Ахмеджан Мюмюн, Сибел Юсуф и Берай Георгиева – и тримата от ОУ „Св. Климент Охридски”.

Във втора възрастова група – от 5 до 8 клас, първо място зае Мелиса Асенова от СУ „Отец Паисий”, последвана от Атакан Хасан и Рожда Бекир от СУ „Христо Ботев” в Джебел.

Трети във възрастовата група от 9 до 12 клас бе Ангел Начев от СУ „Вл. Д. Майстора”. Втори стана Исмаил Исмаил от Детски и младежки парламент към ОДК-Кърджали и първи Иван Бечев от СУ „Вл. Д. Майстора”.

Първа в написването на есе стана Естела Москова, последвана от Мария Сиракова и Пресиян Николов.

За разказ бе връчена само една първа награда, а тя отиде при Яна Михайлова. Тя и есеистката Естела прочетоха своите произведения пред развълнуваната публика във фоайето на Дома на културата.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ