Общината осигурява ускорителите, без които ПСОВ може да спре да работи

11.07.2018

279 Преглеждания

0 Коментар

Общината осигурява ускорителите, без които ПСОВ може да спре да работи

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис пое ангажимент общината да финансира и осигури трите ускорителя за Пречиствателната станция за отпадни води в Кърджали, които са на стойност от около 60 хиляди евро. Това се случва след като от областната администрация обявиха преди дни, че ПСОВ е в предаварийно състояние заради излезлите от строя три ускорителя, заради които съоръжението може да спре да работи.

Решението да ги осигури и финансира кметът инж. Хасан Азис оповести днес на брифинг в общината. В рамките на днешния ден ще поръчам тези съоръжения, които трябва да бъдат доставени от Германия, а утре съм поканил строителите и представители на В и К оператора за един цялостен оглед на съоръжението, каза инж. Азис.

В същото време той обвини ВиК оператора в некомпетентност, тъй като е допуснал ПСОВ да изпадне в предаварийно състояние, неспазвайки клаузите на договора между общината като собственик на съоръжението и В и К оператора – субект, който го стопанисва. По силата на този договор дружеството се задължава да стопанисва, поддържа системите и експлоатира съоръженията на самата ПСОВ и нейните активи.

„Възниква логичният въпрос защо Пречиствателната станция е докарана до предаварийно състояние и кой е виновен? Дали това е кметът на общината, или е операторът, който се задължава по силата на този договор да стопанисва, поддържа съгласно добрите инженерни практики системите и да предоставя водоснабдителни и канализационни услуги?”, коментира кметът. Според него ако едно търговско дружество не може да подмени три броя ускорители, то изниква въпроса по какъв начин то стопанисва съоръжението, как поддържа инженерните системи?

„Аз ще реша този проблем, но това не е управлението на ПСОВ, което ние очакваме от ВиК дружеството. Това за мен е управленска немощ, да не кажа непрофесионализъм. Аз ще реша проблема с ускорителите, защото ПСОВ не бива да премине от предаварийно в аварийно състояние”, каза още кметът.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ