Общинският съвет реши: Открива се процедура за финансовото оздравяване на Община Кърджали

30.04.2020

250 Преглеждания

0 Коментар

Общинският съвет реши: Открива се процедура за финансовото оздравяване на Община Кърджали

С решение на Общинския съвет, по време на днешното му заседание, бе открита процедура за финансово оздравяване на Община Кърджали, като плана, който ще бъде изготвен от общинската администрация, трябва да бъде готов до 30 май 2020 година.

Това бе първата он-лайн сесия на местния разпоредителен орган, наложена заради спазването на противоепидемичните мерки срещу коронавируса и въпреки първоначалните трудности, тя се проведе с участието на всичките 41 общински съветници.

По време на дебата за откриване на процедура за финансовото оздравяване на Община Кърджали общинския съветник от ГЕРБ Огнян Иванов предложи през тази година да бъде разработен и вариант, по който се предвижда ползване на временен безлихвен заем, защото при определени спазени норми има възможност той да бъде и опростен.

В отговор на това предложение кметът инж. Хасан Азис посочи, че около 10-сетина общини в страната са се възползвали от възможността за безлихвен заем в размер на малко над 24 милиона лева. „Към 1 декември 2019 година всички тези общини имат да връщат още 23 милиона, тоест са върнали около 1 милион, въпреки предприетите процедури за финансово отношение. Ако в рамките на една година не може да се върне този заем МФ започва да прихваща служебно тези средства от капиталовите разчети. Затова трябва да се стъпи на друга основа, а тя е междуинституционален диалог и икономически разчети”, коментира кметът.

Общинските съветници гласуваха направеното предложение от страна на председателя на Общинския съвет Юсеин Ахмед и то бе подкрепено от 41 гласа „за“. По този начин се влезе в откриване на процедура за финансово оздравяване на Община Кърджали. С решението бе възложено на кмета на общината да изготви план за оздравяване и да проведе публично обсъждане на плана с местната общност. Срока за изготвянето на плана е до 30.05.2020 г. , а публичното обсъждане трябва да се проведе в сроковете по чл. 130д Закона за публичните финанси.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ