Откриха тържествено учебната година в Чернооченско

16.09.2019

387 Преглеждания

0 Коментар

Откриха тържествено учебната година в Чернооченско

Около 60 първолаци прекрачиха прага на училищата на територията на община Черноочене. Гост на празненството в Средно училище „Христо Смирненски“ в общинския център беше кметът на община Черноочене Айдън Осман. В школото, където учат над 500 деца, тържеството започна с издигане на националния флаг, изслушване на химна и посрещане на училищното знаме.

Директорът на училището Иван Стойков пожела една успешна година на учениците и учителите. Най-развълнувани на този ден бяха първокласниците и техните родители.

Кметът Айдън Осман поздрави всички ученици, учители, родители и гости с първия учебен ден и подчерта, че образованието е основен приоритет за община Черноочене. „Ще отпуснем стипендии на приетите в определени специалности във висши учебни заведения таз годишни абитуриенти“, каза той.

Айдън Осман съобщи и радостната новина, че след реализиран проект в школото учители и ученици ще усетят постигнатите най-високи европейски стандарти за енергоефективност и функционалност на средата за обучение.

От общинския бюджет ще бъде дофинансирана с около 200 000 лева издръжката на слетите и маломерни паралелки на училищата в района.

Общинският съвет в Черноочене пък е направил предложение образователното министерство да утвърди списъка със защитени и средищни училища на територията на общината за тази учебна година.

Осман съобщи, че с финансиране от Централния съвет на ДПС след дълги години са издадени и нови учебници по турски език, които предстои да се раздадат по училищата.

За защитени учебни заведения са предложени да бъдат обявени основните училища в Паничково, Габрово, Лясково и Комунига, а като средищни в Паничково, Габрово и Средно училище „Христо Смирненски” в общинския център.

За защитени детски градини се предлагат тези в Житница, Габрово и Паничково, а като средищни в Черноочене, Комунига, Габрово, Житница и Паничково.

Общината запазва придобивката – извозването на ученици и децата в детските градини до населените места. Запазва се и училищното столово хранене.

Исмет ИСМАИЛ

Община Черноочене

КОМЕНТАРИ