Още датчици за дим в домове на трудноподвижни хора в Чернооченско

29.03.2018

333 Преглеждания

0 Коментар

Още датчици за дим в домове на трудноподвижни хора в Чернооченско

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кърджали и Община Черноочене започнаха втори етап от инициативата за монтиране на пожароизвестителни датчици в домовете на самотно живеещи и трудно подвижни възрастни хора от различни села в района се монтираха. Осигурени са и монтирани още 10 датчика за дим, които са с автономно захранване. Бенефициентите са определени от потребителите на Центъра за социални услуги в домашна среда, който работеше по проект на община Черноочене.

Представители на Районна служба „ПБЗН“-Кърджали, секретарят на общината Месру Мюмюн и служители присъстваха на монтирането на пожар-детектор в дома на Зийни Ахмед от село Драганово. Началника на РС „ПБЗН“ главен инспектор Иван Стефанов и мл. инспектор Гюнай Мехмед обясниха на семейството как функционира детектора.

Иван Стефанов разясни, че при запалване или задимяване в помещението устройствата издават силен звуков сигнал. Сигналът се чува от голямо разстояние. Ако другите не са до болния в помещението или у дома, алармата може да се чуе и от съседите им.

Кампанията е продължение на стартиралата през месец септември на миналата година инициатива на РД „ПБЗН“ и община Черноочене за работа със самотноживеещи и трудноподвижни възрастни хора за повишаването на противопожарната им култура. По време на първия етап от кампанията бяха монтирани 10 датчика.

Според статистиката за страната в последните пет години при битови пожари са загинали над 350 човека на възраст над 60 години. Други над 500 са пострадали. Сред най-честите причини за инцидентите са неправилна употреба на електрически и отоплителни уреди и небрежност при боравене с открит огън.

Исмет ИСМАИЛ

Община Черноочене

Етикети :

КОМЕНТАРИ