По повод 11 май – Ден на библиотекаря РБ „Н. Вапцаров” е домакин на регионална конференция

11.05.2018

256 Преглеждания

0 Коментар

По повод 11 май – Ден на библиотекаря РБ „Н. Вапцаров” е домакин на регионална конференция

По повод 11 май – професионалния празник на библиотекарите, днес в Кърджали се провежда регионална конференция под надслов „Библиотеките – възможности и предизвикателства”. Домакин на форума е Регионалната библиотека „Никола Вапцаров” в Кърджали.

Форумът бе открит от директора на библиотеката Уляна Ганева. Тя благодари за невероятните усилия и библиотечните работници към професията. Тя подчерта, че обществото има високи изисквания към библиотеките днес, не само като съхраняване на книжното богатство, но и като пространство за социални и културни прояви и контакти. Директорът на библиотеката заостри вниманието на всички към предстоящата Национална библиотечна седмица под мотото „Достойно бъдеще на българските библиотеки”.

Участниците бяха приветствани от заместник-кмета Веселина Тихомирова, която поздравителен адрес от името на кмета на общината. В него се казва:

„Вие сте орисани да работите една духовна и в същото време много отговорна професия – да съхранявате знанието и да разпалвате любовта към книгите и четенето. Библиотеките имат силата да променят живота на отделните хора и чрез тях обществото. Тази промяна често започва с една книга, подадена от Вас, книга която много често разкрива нови непознати хоризонти. И зад всичко това стоят хората работещи в библиотеките.

Затова вярвам, че ще запазите силния си дух, енергията и волята да продължите напред в избраната от Вас посока, независимо от препятствията по пътя. Запазете усмивките на лицата си, желязната воля, високия професионализъм и вярата в себе си.

Пожелавам Ви много здраве, щастие, мигове на професионална и лична пълнота и все по-често да бъдете горди с това, което правите.

Нека в живота винаги Ви съпътстват семейното благополучие, верните приятели и надеждните помощници и нека Господ Ви пази и закриля!”

Участниците във форума бяха поздравени и от заместник-областния управител Севда Камбурова.

В конференцията участват водещи експерти от Нов български университет, Народната библиотека „Иван Вазов”, библиотекари и читалищни дейци от страната и област Кърджали.

Сред темите представени от лекторите на форума са „Доброто дигитално присъствие на библиотеките днес“, „Възможности за финансиране на читалищни проекти”, „Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив в БИС и стандартизацията на дейността на библиотеките“, „Библиотеката при НЧ „Пробуда 1952“- с. Черноочене – съвременни решения и перспективи”, „Деца в библиотеката – мисия възможна“, „Библиотеката и училището – заедно можем повече“.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ