Празник на Слънчевия часовник в обсерваторията

23.04.2018

240 Преглеждания

0 Коментар

Празник на Слънчевия часовник в обсерваторията

За поредна година днес в Кърджали се проведе Празник на слънчевия часовник, съвместна инициатива на Астрономическата обсерватория „Славей Златев” и СУ с природо-математическа насоченост „Отец Паисий”, подкрепена от община Кърджали. Тазгодишното издание съсредоточи вниманието на участниците – деца от 5 до 7 клас в учебното заведение, макар да не липсваха и по малки, и по-големи, върху рисунки-акварели, както и върху макети на тема «Космос». Участниците в Празника на слънчевия часовник бяха посрещнати специално от Агоп Узунбохосян, директор на обсерваторията, където във фоайето на сградата бяха подредени техни рисунки и проекти. Всеки млад творец имаше възможност да разкаже за своята идея, а и да научи малко повече за Космоса.

Агоп Узунбохосян сподели, че е впечатлен от проектите и рисунките на децата и най –вече заради това, че те нямат специална подготовка по астрономия. Директорът на АО предложи на желаещите през лятната ваканция да разширят проектите си с помощта на работещите в обсерваторията.

Всички участници в празника получиха грамоти с пожелание да не губят интереса към астрономията. По думите на Агоп Узунбохосян децата са почуствали Космоса по свой начин, смесвайки реалност и фантастика, но най-важното за организаторите е, че участието в проявата е запалил интереса им към знанието за Вселената и звездите.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ