Професионализъм, феърплей и емоции за любителите на футбола

16.04.2018

292 Преглеждания

0 Коментар

Професионализъм, феърплей и емоции за любителите на футбола

На 15.04.2018 година на стадион „Ботев парк“ в двора на ЕГ „Христо Ботев“ от 18:00 часа се проведе футболен турнир „Приятели“, който е представително занятие за отборите на Клубове „Футбол“, създадени по проект „Приятели” с ръководители Иван Тончев и Бирол Садула. Младите спортни надежди на Езиковата гимназия демонстрираха своите умения на терена с участието на родители.

Сред публиката бяха и верните приятели от Клуб „Журналистика“, за да отразят събитието, както и фенове на спорта. Неделното събитие се превърна в празник за състезателите и почитателите на футбола. Началото на турнира бе дадено от госпожа Йорданка Чавдарова – директор на ЕГ „Христо Ботев“, която поздрави младите спортисти и им пожела честна игра.

Турнирът по футбол премина в четири изключително оспорвани срещи. Публиката аплодира майсторите на терена, които достойно се бориха за всеки пас, изпълняваха майсторски корнерите, а финтовете, ножиците, ударите с глава и сложните комбинации между играчите, доказаха опита и таланта на младежите. Първите три мача между отборите бяха динамични и оспорвани и за това говорят резултатите.

Първата среща завърши при резултат 4:0 за отбора на клуб „Футбол“ с ръководител Бирол Садула. Вторият мач приключи в редовното време с равенство и при изпълнението на дузпи с майсторски умения на вратата се отличи Мелих Мехмед от 9Н3, който спаси общо шест дузпи и донесе отново победата на отбора със сини екипи. Той бе и един от фаворитите на публиката. В третата надпревара отборът на треньора Иван Тончев взе превес и спечели с резултат 2:1. Най-емоционална беше последната среща със сборните отбори на учениците и родителите.

Опитът и мотивацията на младежите надделя и те победиха отбора на родителите с резултат 2:1. Като най-активни на терена се изявиха и вратарят Алпай Халил, халфът Емре Садула от 9А1, полузащитникът Емирджан Сюлейман от 9Н3 и Сабри Али от10А1. След закриването на спортния празник преставители на родителите и журналистите биха дузпи и станаха част от футболния свят на Езиковата гимназия „Христо Ботев“.

Присъщо на звездите е да дават интервюта. Макар и на училищния стадион момчетата от футболните отбори споделиха, че тренировките ги правят по-организирани и успешни.Всички заявиха,че футболът удоволствие, когато има феърплей. За по-голямата част от футболистите участието в Проект „Приятели“ е първата предоставена възможност да спортуват активно.Те изразиха своето задоволство от пълноценните тренировки, красивите екипи и футболните топки и които им дават самочувствието на успешни футболисти.

Турнирът се осъществява по Проект BG05M2OP001-3.002-0239-C01 «ПРИЯТЕЛИ»на Сдружение „Училищно настоятелство – Христо Ботев“ – град Кърджали, финансиран в рамките на процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) BG05M2OP001-3.002 «Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила» (втори срок), Оперативна програма «Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020», съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ