РИМ Кърджали отвори врати в Нощта на музеите

19.05.2019

331 Преглеждания

0 Коментар

РИМ Кърджали отвори врати в Нощта на музеите

Много кърджалийци и гости изпълниха залите на Регионалния исторически музей в Нощта на музеите. Програмата в съботната вечер започна с концерт на вокална формация „Сирун”от Пловдив. Трите дами Симона Баджаджян, Таки Мелконян и Даниела Берберян представиха една многоезична и богата програма -арменски песни, джаз и френски шансони и песни от репертоара на български и световни попизпълнители. „За поредна година РИМ Кърджали се включва в европейската инициатива Нощ на музеите като по този начин дава възможност повече хора да се докоснат до богатото културно наследство по нашите земи. Този път представяме изложба, която показа природните богатства на Източните Родопи в раздела „Минерали и метални руди” и тяхното приложение в ювелирното изкуство през хилядолетията”, каза директорът на РИМ Даниела Коджаманова, която поздрави всички с предстоящия празник на българска писменост, просвета и култура като пожела да помним и пазим своя език и своята история, паметта за делата на предците и бъдем отговорни за нашето настояще и бъдеще.

„Повече от 20 години са провежда европейската инициатива Нощ на музеите, в която участва и РИМ Кърджали.Това събитие намери място в културния календар на Кърджали и се очаква с интерес от кърджалийци и гостите на града, защото е една уникална възможност хората да споделят интереса си към историята, археологията, етнографията”, каза зам. – кметът Веселина Тихомирова.Тя поздрави от името на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис музейните работници в Кърджали с 18 май– Международния ден на музеите и им пожела все така да издирват и съхраняват богатото културно – историческо наследство на Източните Родопи.

До полунощ не спираха посетителите. Изложбата „Минерали и благородни метали – красота в накита“ представяше как природните богатства намират своето приложение в човешката дейност през различните епохи. Бяха експонирани накити /пръстени, фибули, гривни, нанизи от мъниста /, също уникални природни образци и предмети, изработени от сребро, злато, бронз, полускъпоценни камъни др. от фонда на РИМ. Гостите имаха възможност да разгледат всички зали „Археология”,„Природа”,„Етнография”и най – новата експозиция „Кърджали – градът”. В Нощта на музеите бяха отворени вратите и на Художествения отдел на РИМ -галерия „Станка Димитрова”, която представи изложбата „Избрани графики“ – възрожденски щампи и представителни колекции от графики от фондовете на галерията.

Сред посетителите на музея и галерията бяха ученици, студенти и цели семейства с децата си. Гости бяха ученици и преподаватели от Училището по изкуствата в Одрин и представители на Музикалното училище в Комотини, които заедно с българските си приятели от ОДК Кърджали работят по общ проект „Заедно на един мост”.

Регионалният исторически музей в Кърджали е създаден през 1965 г. с цел да проучва, съхранява и популяризира културно-историческото наследство в Източните Родопи.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ