С пищна заря-проверка и при изключителна тържественост приключи празничният за кърджалийци 21 октомври

22.10.2022

469 Преглеждания

0 Коментар

С пищна заря-проверка и при изключителна тържественост приключи празничният за кърджалийци 21 октомври

С пищна заря-проверка и при изключителна тържественост приключи празничния за кърджалийци 21 октомври – Денят на Кърджали. През тази година се навършиха 110 години от освобождението на родопската община.

Строят на националната гвардейска част, към която се присъедини и Първия ученически гвардейски отряд в страната към ЕГ „Христо Ботев” в Кърджали, прие президентът Румен Радев пред паметника на Васил Левски. Тук бе и министърът на отбраната Димитър Стоянов. В проверката-заря участваха бойните знамена на българската армия, военни блокове и Първия ученически гвардейски отряд.

Президентът Румен Радев бе посрещнат от кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. По- късно в словото си градоначалникът отбеляза, че когато в цялата ни държава се отбелязва 110-годишнината от началото на Балканската война, за нас, жителите на Кърджали, на общината и областта тя има особен смисъл и значение. По различни поводи винаги сме отбелязвали, че за нас 21 октомври стои редом до Трети март, до Съединението, до обявяването на Независимостта на България, подчерта кметът.

“Днес се събираме, за да отдадем почит на загиналите войници и доброволци. Пред паметника на Васил Левски отправяме послание за вечна слава на дедите ни, борили се в името на свещената българска свобода. Неслучайно именно и този монумент е ключов за града ни: шестметровата монолитна фигура на Левски вече 19 години обединява християни и мюсюлмани до степен Кърджали да бъде Столицата на толерантността на Балканите и Европа.Пред подвига на героите, запалили факела на светлината, свеждаме глави в дълбок поклон, запазва живи най-дълбоките ни патриотични чувства, напомня ни за корените ни, но и ни възпитава с поуките на историята.

На днешния ден с особена признателност произнасяме и името на генерал Васил Делов – освободителят на Кърджали, под чието командване са освободени с мъжество,военен талант и модерна стратегия Кърджали и Източните Родопи.

Споменът за първото поколение български офицери Васил Делов и Никола Генев, за хилядите войници и доброволци, изнесли войната в кал и лишения, в тежки епидемии, ни дават надежда и гаранция за непреходен патриотизъм, вярност към род и родина и преклонение пред онези имена, които са творили с чест националната ни история”, каза в словото си кметът д-р инж. Хасан Азис.

Приветствие към Кърджали поднесе и държавният глава Румен Радев. В него той подчерта: „Вие гражданите на Кърджали сте доказали през годините, че знаете как да съхранявате и развивате повереното ви наследство, да пазите и умножавате неговите богатства, защото уникална е силата на кърджалийския край и тя се вижда в невероятното съжителство на багрите тук – исторически природни,духовни и човешки. В тях се отразява не само миналото, но и нашите идни поколения. Вярвам, че с обичта ви към бащиното огнище, с вашето пословично трудолюбие и честност, вие сте гаранта за по-добрите дни на Кърджали”.

Тържество приключи с пищна заря, посветена на Деня на Кърджали и 110 години от освобождението на града.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ