С почетен знак „Герб на Община Кърджали–златен“ бе отличена РБ „Н.Й.Вапцаров” за 60-годишнината си

21.05.2019

354 Преглеждания

0 Коментар

С почетен знак „Герб на Община Кърджали–златен“ бе отличена РБ „Н.Й.Вапцаров” за 60-годишнината си

Почетен знак „Герб на Община Кърджали–златен“ връчи кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис на директора на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ Уляна Ганева по случай 60 годишният юбилей на най-голямото книгохранилище в областта и изключителния му принос за развитието на съвременното общество.

Отличието бе връчено при откриването на днешната юбилейната национална конференция „Библиотеки. Потребители. Предизвикателства“ в присъствието на доц. Красимира Александрова-директор на Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методи, изпълнителния директор на Фондация „Глобални библиотеки“ Спаска Тарандова, областният управител Никола Чанев, зам.-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, директори на културни институции,библиотечни работници от цялата страна, представители на регионални библиотеки и читалищни библиотекари. За годишнината на библиотеката инж. Азис подари и икона на Светите братя Кирил и Методий, а преди това той благодари на всички библиотечни работници за всеотдайната им работа и неуморния труд в превръщането на библиотеката в едно различно духовно пространство. Кметът инж. Хасан Азис изрази надежда, че днешните библиотекари ще генерират нови идеи в развитието на библиотеката в контекста на мотото на юбилейната конференция.

По повод юбилея регионална библиотека получи и плакет на Националната библиотека „ Свети Свети Кирил и Методи“ и 60 тома новоиздадена литература. Плакетът бе връчен от директора на библиотеката доц. Красимира Александрова, която каза поздрави участниците във форума и най-вече библиотечните работници в регионалната библиотека на Кърджали.

С приветствия към участниците във форума се обърнаха и изпълнителният директор на Фондация „Глобални библиотеки“ Спаска Тарандова и областният управител Никола Чанев. Той направи и един дългоочакван подарък за библиотекарите в регионалната библиотека – грамофон за нуждите на читалня „Изкуство”, където се съхраняват плочи с изпълнения на изключителни световни композитори и изпълнители.

Конференцията е кулминация на поредицата прояви организирани от библиотеката по повод 60–годишния й юбилей. Тя бе открита в 13,00 часа днес в конферентната зала на хотел „Арпезос“ от директора на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” Кърджали Уляна Ганева, която сподели, че днес в библиотеката се съхраняват 270 000 тома литература, а преди 60 години те са били едва 20 000.

След официалната част форумът продължи с първите от включените в програмата общо12 презентации, свързани както с добри практики за работа на библиотечните работници, така и с възможностите да бъдат прилагани най-новите технологии при развитието на съвременните библиотеки. Именно към съвременните измерения на комуникациите „от машина към машина“ и бъдещето на библиотеките бе насочена презентацията на проф. Оля Харизанова от СУ „Св. Климент Охридски“.

„Big Data и библиотеките“бе темата представена от доц. д-р Мария Гуленова от университета по библиотекознание и информационни технологии. Това е възможността да бъдат ползвани от съвременните библиотеки съвкупността от големи обеми данни, които се извличат от различни източници и имат различни форми, а с тях се правят анализи на момента. А към новите технологии за създаване на дигитални умения, но при децата, бе насочена презентацията на Мануела Миткова от регионалната библиотека във Видин.

Конференцията продължава и в момента, а сред темите,които ще бъдат дискутирани до края й са включени ключовата роля на библиотеките и библиотекарите в съвременния глобален свят, възможностите за пресечна точка между библиотеките и туризма, както и видовете обучителни форми за библиотекари, архивисти и музейни работници за придобиване знания и умения при мобилна дигитализация.

В рамките на форума днес, участниците ще могат да се запознаят и със 160-годишната история на библиотечното дело в Пазарджик и 60 годишнината на регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ Пазарджик в рамките на темата „Творим история, чертаем бъдеще“.

Очаква се националната юбилейна конференция „Библиотеки. Потребители. Предизвикателства“, организирана по повод 60- годишния юбилей на РБ „Н.Й.Вапцаров“ Кърджали, да приключи малко след 17,00 часа днес.

Утре преди обяд участниците в нея ще имат възможност да се запознаят с част от културно-историческото наследство на Кърджали, посещавайки средновековния археологически комплекс Перперикон, Регионалния исторически музей и Художествената галерия.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ