Творчески състави от Кърджали спечелиха златни медали от национален преглед на художествената самодейност

19.02.2018

420 Преглеждания

0 Коментар

Творчески състави от Кърджали спечелиха златни медали от национален преглед на художествената самодейност

Дамска вокална група „Ахрида” и Танцоватата формация към НЧ „Обединение-1913” завоюваха първи места и златни медали от ХII национален преглед на художествената самодейност на пенсионерските и читалищни колективи „Да съхраним българския фолклор с песни и танци”. Прегледът се проведе в София през ноември миналата година, но едва днес новите отличия за съставите пристигнаха в Кърджали след дълъг и труден избор на националната комисия, с председател народната певица Калинка Згурова.
Председателят на спортно-интелектуален клуб „Ахридос” Елена Топалова съобщи за новите творчески постижения на съставите пред кмета на общината инж. Хасан Азис в рамките на проведената днес среща между тях. Тя изказа своята благодарност за оказаното доверие и подкрепа на общинското ръководство за реализиране на участието в прегледа и не без гордост заяви, че отличията са завоювани в оспорвана конкуренция.
„В прегледа участваха 111 творчески колектива с над 1000 участника, но съставите от Кърджали – дамска вокална група „Ахридос” с ръководител Гергина Стаматова и танцовата формация с хоеограф Марияна Ликова и организатор Вили Радкова, взривиха препълнената зала на Дома на българо-руската дружба в столицата, където се проведе прегледът”, подчерта Топалова.
Тя допълни, че 2018-та е пета юбилейна година за Спотно–интелектуален клуб „Ахридос” към Съюза на ветераните в България. По думите й началото е много успешно имайки предвид наградите от ХII национален преглед на художествената самодейност на пенсионерските и читалищни колективи и концерта в Босилеград.
Танцовата формация се готви и за поредните изпитания – участие в националното надиграване „Хоро край лазурния бряг” на 23 юни в Бургас и посрещане на гостуващи фолклорни състави от Босилеград през октомври в Кърджали.
Предизвикателства има и пред дамска вокална група „Ахридос”, а те са свързани с предстоящите национални прегледи на старата градска песен „С песните на Ари” в Хасково и „С песните от свила минаха години” в Свиленград.
Огромна чест за самодейците е и предложението на „Съюза на пенсионерите -2004” предстоящият ХIII Национален преглед на художествената самодейност да се проведе в Кърджали през месец ноември т.г.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ