Тракийският конник /Херос/ и гръцки богове представят тази вечер в музея

17.10.2017

572 Преглеждания

0 Коментар

Тракийският конник /Херос/ и гръцки богове представят тази вечер в музея

Тази вечер от 17.30 часа в Регионалния исторически музей ще бъде представена изложбата „Боговете на траките – бронзова пластика от светилището при село Дрангово”, която включва 39 уникални бронзови статуетки, свързани с религиозните вярвания на траките, датирани към първи век преди новата ера – трети век от новата. Изложбата е част от културните прояви, посветени на Деня на Кърджали – 21 октомври, на която дата преди 105 години Кърджали влиза в границите на България.
Статуетките в голямата си част са на Тракийския конник известен като Херос – най-популярното божество на тракийските племена, населяващи Родопите в периода 1-ви век пр.н.е. до края на 3-ти и началото на 4-ти век от новата. Любопитното е, че в изложбата са включени и фигурки на древногръцките богове Зевс, Хера, Хермес, Аполон. Тази колекция показва божествата на траките, населяващи Родопите, разказа Даниела Коджаманова, директор на Регионалния исторически музей Кърджали.
И още нещо уникално има в тази изложба на статуетки на тракийските богове /и не само тракийски/. Тя се появява със закъснение от 5 години, а в основата й стои иманярска история.
През 2012 година в следствие на иманярски действия жител на пограничното кирковско село Дрангово с металотърсач открива бронзовите статуетки на място край граничната бразда, което в последствие се оказва тракийско светилище. Много бързо служителите на БОП, тогава служба към РД на МВР, попадат на следите му и предотвратяват разпиляването и разнасянето на тази находка, разказа Даниела Коджаманова. Тя самата има възможност да види бронзовите фигурки в деня, в който са били задържани в качеството си на вещо лице. Видяла и самото място, където са намерени. „Това, което е интересно е, че светилището се намира на самата граница между България и Гърция, като граничната бразда го разделя на две сравнително еднакви части. Тоест имаме ситуация, в която съвременната граница разделя един археологически паметник и илюстрация, как съвременните граници разкъсват културното наследство на планината”, коментира Коджаманова.
По думите й могат да се направят паралели с намереното край Дрангово и находки не само от Перперикон и Татул, а и на още много места на Родопите. „Те показват една древна култура, която за съжаление ние все още не сме разкрили изцяло. Показват обаче интензивен живот в тази част на Родопите през периода 1-ви век преди новата ера – 3-ти век след новата”, каза още директорът на Регионалния исторически музей Даниела Коджаманова.

Община Кърджали

КОМЕНТАРИ