ХИЛЯДИ СЕ СТЕКОХА НА ДАМБАЛЪ В НОЩТА НА 5 СРЕЩУ 6 МАЙ

06.05.2018

259 Преглеждания

0 Коментар

ХИЛЯДИ СЕ СТЕКОХА НА ДАМБАЛЪ В НОЩТА НА 5 СРЕЩУ 6 МАЙ

Хиляди се стекоха край планински извор в местността Дамбалъ над Момчилград, за да търсят изцерение. Според поверието в нощта на 5 срещу 6 май водата, бликаща от скалите добива вълшебна сила и лекува заекване, парези, екземи и други. Да търсят решение на здравословни проблеми на Дамбалъ освен местни имаше хора от цяла България, както и от Турция и Гърция.

Точно в 12 часа дошлите да търсят лек се потапяха в басейни, пълни с ледена вода. Детски плач и викове огласиха дъбовата гора. След потапянето родителите отнасяха децата си край запалените огньове, за да ги изсушат и преоблекат. Мокрите дрехи оставяха край чешмата с надеждата, че по този начин ще се отърват от болестта.

“Спазваме вековна традиция, която става все по-популярна, за което говори факта, че през последните години се увеличава броя на идващите не само от цяла България, а и от съседните страни”, заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан, който също прекара нощта край извора.

Общината беше създала стройна организация и ред, а на Дамбалъ имаше дежурни полицаи, пожарникари и горски стражари. Районът около чешмата беше осветен с прожектори, които се захранваха от генератор. За децата бяха осигурени сандвичи и айрян. Бяха осигурени джипове, които извозваха до върха на деца и трудноподвижни възрастни хора.

“Искам специално да отправя благодарност на доброволците, които всяка година се включват с джиповете си при извозването на хора”, заяви Сунай Хасан. Той благодари също и на представителите на държавните институции – огнеборци, полицаи и лесничеи, които осигуриха нормалното протичане на традицията и не допуснаха да се случат инциденти.

Община Момчилград

КОМЕНТАРИ