Food Revolution Day се проведе за втори пореден път в област Кърджали.

21.05.2018

405 Преглеждания

0 Коментар

Food Revolution Day се проведе за втори пореден път в област Кърджали.

Събитието Food Revolution Day, част от инициативата на световноизвестния готвач Джейми Оливър, се проведе в гр. Джебел. То се отбелязва в над 120 страни по целия свят, в това число и в България, като за област Кърджали се проведе за втори пореден път на 18 май от 17:00 часа, каза Сибел Кяшиф, представител на фирма организатор.
По време на събитието децата и техните родители се запознаха и приготвиха полезна храна, научиха повече за вредните храни и последствията от прекомерната им консумация. Целта на инициативата е да предизвикаме обществен дебат на тема здравословното детско хранене, каза Сибел Кяшиф.

Тя е в основата на организацията на инициативата заедно с Бахар Реджеб – майки, загрижени за здравето на децата си, което им дава мотивация да се включат като доброволци.

В кулинарната работилница участие взеха деца от училищата СУ „Отец Паисий“ в Кърджали, ОУ „Петър Берон“ в Момчилград и СУ „Христо Ботев“ в Джебел. Надяваме се следващата година да имаме достатъчно доброволци и съмишленици, с които да организираме едновременно отделни събития във всички градове на област Кърджали, каза Кяшиф.

Основната задача на работилницата е децата да готвят, а родителите им да бъдат вдъхновени от примера им и да започнат да хранят децата си здравословно.

Основното, което искаме да кажем с инициативата е, че достъпът до свежа, пълноценна и питателна храна е право на всяко дете и ние трябва да му ги осигурим. За съжаление реалността с детското здраве и тенденциите в тази насока са зловещи, статистиките са плашещи. Застрашително нарастват заболяванията в световен мащаб, пряко следствие на консумацията на вредна и преработена храна – наднормени тегло, затлъстяване, диабет тип 2, хиперактивност и много други. Всичко се обезсмисля, ако децата ни не са здрави. Затова призоваваме родители, граждани, да се даде гласност на проблемите с детското хранене, да се създадат работещи законови механизми, които да регулират училищното хранене, да се изгради здравословен модел на хранене в семействата. Децата от най-ранна възраст да са информирани и в състояние да направят своя здравословен избор въпреки масираните рекламни кампании на вредните храни.

Web Kardzhali

КОМЕНТАРИ